top of page

Foto: Maths Jalhed

Nathalie Ruiz

Scen- och mediakonstnären Nathalie Ruiz är koreograf, dansare, kursledare och föreläsare verksam internationellt såväl på institutioner som i frilansvärlden, med mer än 35 års erfarenhet.

 

Nathalie Ruiz är uppvuxen och utbildad i Provence, med föräldrar som flydde till Frankrike under kriget i Algeriet. Vid sidan av medicinstudier utbildade hon sig inom dans, teater och mim. Efter samarbete med Martha Graham, Twyla Tharp och Karine Saporta, kom hon som solistdansare till Sverige och Cullbergbaletten. Under sin karriär har hon samarbetat med de mest betydande moderna koreograferna som Per Jonsson, Mats Ek, Jiri Kylian, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Efva Lilja, Helena Franzen, Birgitta Egerbladh, Cristina Caprioli, Philippe Blanchard, Johanna Nuutinen, Lisen Ellard med flera. 

Nathalie Ruiz främjar och berikar svensk dans med sitt väsen, sin uttrycksförmåga och sitt brinnande engagemang och har blivit nominerad till bästa dansare i Europa. Hon har erhållit Carina Ari-guldmedaljen, fått hedersmedaljen av hemstaden La Garde 2010, Hylte kommuns Kulturpris 2017 och Region Hallands Kulturpris 2019 med motiveringen: ”Nathalie Ruiz är en härligt lysande stjärna på dansscenen och en outtröttlig ambassadör för danskonsten som inte gör skillnad på Dramatens stora scen och bygdegården i Torup.”

Nathalie har även varit biträdande regissör och koreograf åt Mats Ek, konstnärlig ledare för Regionteater Väst-dansscen och drivit den egna ensemblen Co. Alba. 

Sedan 1992 är hon verksam som koreograf. I hennes konstnärskap står människan, de existentiella frågorna och samhället i fokus.

Hennes verk spänner över konst, opera, teater och film och hon har fått utlopp för sin kreativitet på såväl större scener (Dramaten, Stockholms Stadsteatern-Kulturhuset, Dansens Hus i Stockholm, Malmö Opera, Le Grand Théâtre de la ville du Luxembourg, le Théâtre des Bouffes du Nord i Paris) till mindre scener (MDT och Fylkingen i Stockholm, Atalante i Göteborg och Teater Halland i Varberg) och på ovanliga spelplatser (Tensta Konsthall, Medborgarplatsen och Moderna Museet i Stockholm, Uppsala Konstmuseum, RIAN Designmuseum i Falkenberg, Landeryds Järnvägsmuseum, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena, Jazzklubb "Empty bottle" i Chicago och Torups bygdegård).

 

Sedan 2016 är hon konstnärlig chef för ARTOME - verksamhet med kulturen som växtkraft! och strävar efter att kasta ljuset på betydelsen och nödvändigheten av scenkonstens närvaro också på landsbygden. Genom att skapa konstnärliga ytor ökar hon intresset för nutida konst och bidrar till gemenskap över generationsgränserna, inkludering och ett levande samhälle. Nathalie har numera sin bas i Torup i Halland där hon även leder Moving Torup / Kreativ Motion, en verksamhet med fokus på rörelser som erbjuder kurser, mentorskap, workshops, uppträdande i professionella sammanhang samt dans- och kulturevenemang. 

Hon har lett workshops i Marocko, Mexico, Tunisien, Schweiz, Frankrike, Sverige och Finland för alla med eller utan danserfarenhet och på äldreboenden och demensavdelningar och på rättspsykiatriska kliniker.

Hon har varit ledare för residenset Moving Vadstena och vävde ett dansnät över samhället.

Med ARTOME är Nathalie projektledare för evenemanget Rendez-Vous! på Torups bygdegård. En serie träffar med kulturpersonligheter för ett rikare kulturliv på små orter. Gästerna hos Rendez-Vous! har varit Mats Jonsson, Stina Ekblad, Rickard Söderberg, Rolf Lassgård och Bob Hansson.

Och från 2023 projektledare för den kreativa interaktiva plattformen STUDIO 54 på Torups bygdegård.

Hon håller föreläsningar om danskonsten: om dansen som livsinspiration, drivkraft och filosofi, om dansen och den kroppsliga resan som påverkar hälsan och om dans för kamera och dansfilm.

Hon har deltagit som expertledamot för Skolverket i juryn för Svenska Balettskolan i Stockholm och har varit ledamot i referensgruppen för AIO (Art Inside Out, Region Halland)

 

Vid sidan av kulturverksamhet-ARTOME fortsätter Nathalie Ruiz att framträda, koreografera, leda workshops och föreläsa i Sverige och utomlands.

bottom of page