top of page

Foto: Maths Jalhed

Nathalie Ruiz

Den mångsidiga scenkonstnären Nathalie Ruiz är koreograf, dansare, pedagog, föreläsare och mediakonstnär verksam internationellt såväl på institutioner som i frilansvärlden, med mer än 35 års erfarenhet.


Nathalie Ruiz är uppvuxen och utbildad i Provence, med föräldrar som flydde till Frankrike under Algeriet-kriget. Vid sidan av hennes studier i medicin utbildade hon sig i dans, teater och mim. Under sin karriär har hon samarbetat med de mest betydande moderna koreograferna som Mats Ek, Jiri Kylian, Per Jonsson, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Efva Lilja, Helena Franzen, Birgitta Egerbladh, Cristina Caprioli, Philippe Blanchard, Johanna Nuutinen, Lisen Ellard med flera. Efter samarbetet i Frankrike med Martha Graham, Twyla Tharp och Karine Saporta kom hon till Sverige 1988, som solist i Cullbergbaletten.

Hon har dessutom samarbetat under många år med Mats Ek som regi- och koreografiassistent.Sedan 1992 är hon verksam som koreograf och har varit konstnärlig chef dans på Regionteater Väst och konstnärlig ledare för den egna ensemblen Co. Alba.

I hennes konstnärskap står människan, de existentiella frågorna och samhället i fokus.

Hennes verk spänner över konst, opera, teater och film och hon har fått utlopp för sin kreativitet på såväl större scener (Dramaten, Stockholms Stadsteatern-Kulturhuset, Dansens Hus i Stockholm, Malmö Opera, Le Grand Théâtre de la ville du Luxembourg, le Théâtre des Bouffes du Nord i Paris) till mindre scener (MDT och Fylkingen i Stockholm, Atalante i Göteborg och Teater Halland i Varberg) och på ovanliga spelplatser (Tensta Konsthall, Medborgarplatsen och Moderna Museet i Stockholm, Uppsala Konstmuseum, RIAN Designmuseum i Falkenberg, Landeryds Järnvägsmuseum, Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena, Jazzklubb "Empty bottle" i Chicago och Torups bygdegård).


Sedan 2016 är hon verksam i Torup, i Halland. 

Hon är konstnärlig chef för Artome, en verksamhet med kulturen som växtkraft och strävar efter att kasta ljuset på betydelsen och nödvändigheten av scenkonstens närvaro också på landsbygden.


Hon är projektledare för det återkommande kulturevenemanget på Torups bygdegård, Rendez-Vous!. En serie träffar med kulturpersonligheter för ett rikare kulturliv på små orter. Gästerna hos Rendez-Vous! har varit Mats Jonsson, Stina Ekblad, Rickard Söderberg, Rolf Lassgård och Bob Hansson.


Hon håller föreläsningar om danskonsten: om dansen som livsinspiration, drivkraft och filosofi, om dansen och den kroppsliga resan som påverkar hälsan och om dans för kamera och dansfilm.


Hon har lett workshops i Marocko, Mexico, Tunisien, Schweiz, Frankrike, Sverige och Finland för kulturutövare och allmänhet och alla som är nyfikna på att upptäcka sin egen dans. Hon fortsätter numera även på äldreboenden och demensavdelningar och på rättspsykiatriska kliniker.

Hon har deltagit som expertledamot för Skolverket i juryn för Svenska Balettskolan i Stockholm och har varit ledamot i referensgruppen för AIO (Art Inside Out, Region Halland)

Hon var ledare för residenset Moving Vadstena och vävde ett dansnät över samhället.


Hon leder Moving Torup, en verksamhet med fokus på rörelser och erbjuder kurser, workshops, uppträdande i professionella sammanhang samt dans- och kulturevenemang.


Nathalie Ruiz främjar och berikar svensk dans med sitt väsen, sin uttrycksförmåga och sitt brinnande engagemang och har blivit nominerad till bästa dansare i Europa. Hon har erhållit Carina Ari guldmedaljen, hedersmedaljen av hemstaden La Garde i Frankrike 2010, kulturpris från Hylte kommun 2017 och 2019 Region Halland kulturpris med motiveringen: ”Nathalie Ruiz är en härligt lysande stjärna på dansscenen och en outtröttlig ambassadör för danskonsten som inte gör skillnad på Dramatens stora scen och bygdegården i Torup.”


Nathalie Ruiz framträder, koreograferar och föreläser i Sverige och internationellt. 
bottom of page